top of page

Statistische verificatie prioritering onderzoek lood in bodem van gevoelige locaties.

 

Om sneller de locaties te identificeren waar sprake is van een gezondheidsrisico door lood in bodem, is in 2016 door het Stadsontwikkeling (Ingenieursbureau) in samenwerking met DCMR een getalsmatige prioritering van de ‘Ruimtelijke Eenheden’ (RE) ontworpen op basis van beschikbare informatie uit onder andere de Bodemkwaliteitskaart (BKK). Later is er een ander systeem ontwikkeld om een voorspelling te doen om het onderzoek te prioriteren op basis van ‘werkgebieden’ die door Witteveen+Bos in samenwerking met DCMR en het Ingenieursbureau zijn opgesteld. Beide systemen zijn gehanteerd in de het onderzoek.

Na oplevering van de chemische analyses van de eerste fase, is op basis van een statistische analyse bekeken in hoeverre de resultaten van het onderzoek per RE ook te koppelen zijn aan de prioritering. Hiermee wordt getoetst of de prioritering juist was, en daarmee of de eerste fase van het onderzoek volstaat om een uitspraak over de situatie in de hele stad.

Dit onderzoek is verricht door Guido Ypenburg en begeleid door Ilse Meijer, Bart Hoogendoorn (Ingenieursbureau) en Marc Groenenboom en Peter Wijn (DCMR Milieudienst Rijnmond).

De opdracht bestond uit reviewen van de statistische methode van Witteveen en Bos, data-analyses om vast te stellen in hoeverre de vergelijking van de verschillende datasets mogelijk is en een uitspraak over de relatie tussen de loodgegevens uit de Bodemkwaliteitskaart en die van uit de eerste fase van het BIO bodemlood.

bottom of page